De ce nu ar trebui să te îngrijoreze predicțiile despre dublarea cutremurelor în 2018

de: Bianca Prangate
21 01. 2018

Un nou studiu care sugerează că în 2018 numărul de cutremure se va dubla a stârnit o isterie mediatică, dar nu este atât de grav pe cât pare.

În octombrie 2017, profesorul Roger Bilham de la University of Colorado Boulder a prezentat rezultatele studiului său, pe care l-a efectuat cu ajutorul colegei lui de la Universitaty of Montana, Rebecca Bendick. În studiu se arată că în 2018 vor fi de două ori mai multe cutremure de peste șapte grade pe scara Richter față de 2017. Deși sună ca rețeta perfectă pentru dezastru, lucrurile nu stau atât de rău.

Rezultatele au venit în urma analizării istoricului de cutremure din ultimul secol. Bilham și Bendick au observat un ciclu al cutremurelor de peste 7 grade care se extindea pe mai bine de 30 de ani. Au găsit o posibilă conexiune cu rotația Pământului. Astfel, când Pământul se rotește mai încet, apare o contracție ce micșorează Ecuatorul. Contracția forțează marginile plăcilor tectonice să se izbească unele de altele. Cei doi cercetători sunt de părere că asta este explicația pentru creșterea numărului de cutremure mari.

Bendick a subliniat însă că studiul lor nu are pretenția de a face predicții, ci mai degrabă de a analiza posibilități. „Corelația nu înseamnă cauzalitate este vechea zicală”, a spus Kenneth Hudnut, consilier pentru reducerea riscurilor la U.S. Geological Survey. „Doar pentru că avem o corelație nu înseamnă că există o relație de tip cauză-efect”. Hudnut a explicat că unele publicații au exagerat cu titlurile pe care le-au dat articolelor cu privire la studiul lui Bilham și Bendick. „În unele din articolele pe care le-am văzut, ei înșiși au încercat să dea înapoi, ceea ce este extrem de dificil de făcut odată ce au fost scrise acele titluri. Este un fenomen bine-cunoscut acela că odată ce au fost scrise titluri bizare, ele sunt greu de controlat”.

Hudnut i-a descris pe cei doi cercetători ca fiind responsabili, din moment ce au încercat să comunice clar rezultatele lor către public. Chiar și așa, mesajul lor a fost exagerat pe parcurs, într-un soi de telefon fără fir al mass-media.